Kislányom 17. születésnapjára sütöttem ezt a tortát, ami egyből magával ragadott mikor megláttam Mariamnál. Imádja az epret, a tejszínt és hát mivel kedveskedhetne jobban egy édesanya, mint hogy ezen a jeles napon a kedvencét süti neki!
Az én kapcsos tortaformám 26 cm-es.
Hozzávalók a piskótához:
- 9 tojás
- 180 gramm liszt
- 270 gramm cukor
- 1 ek. citromlé
Krém hozzávalói:
- 7,5 dl habtejszín
- 150 gramm porcukor
- 7,5 dl epres joghurt
- 500 gramm friss eper
- 100 gramm friss áfonya
- 2 zacskó zselatin fix (40 gramm a kettő)
Díszítéshez:
- eper
- áfonya
- 1 tasak Dr. Oetker tortabevonó
- piskótatallér
- 8-10 kisebb mentalevél
Elkészítés:
Piskóta:
Mivel nincs tortavágó karikám, amivel szépen egyforma vastagságúra tudnám szelni a piskótát, így háromfelé osztottam a hozzávalókat, és három piskótakorongot sütöttem a következőképp. Három tojásfehérjét elkezdtem verni pár csepp citromlével, majd kanalanként hozzáadtam a cukrot, minden kanál után fél percig verve a habot. Így lesz szép, fényes és kemény habunk ezáltal könnyű piskótánk. Mikor a hab már jó kemény lett, egyesével hozzáadtam a tojássárgákat is, tovább verve a robotgéppel. Ezután óvatosan beleforgattam a lisztet, vigyázva, hogy ne törjön meg a hab. Sütőpapíros tortasütőbe öntöttem a masszát és 8-10 perc alatt, 180 fokon megsütöttem. Akkor jó a piskóta, ha már a tortasütő oldalától kicsit visszahúzódott, szép aranybarna a teteje és ruganyos. Sütési idő csak hozzávetőleges, ahány sütő, annyiféleképpen süt. Lecsatoltam róla a karikát és a papírral együtt egy tányéron hagytam kihűlni. Ugyanígy jártam el a másik kettő piskótalappal is.
Krém:
A tejszínt elkezdtem verni, majd hozzáadtam a zselatin fixet, amivel tovább vertem. Amikor már jó kemény lett a tejszínhab, belekevertem az epres joghurtot is és kész is vagyunk a krémmel.
A torta összeállítása:
A krémet kettévettem és mindegyikből egy keveset félretettem a torta bevonásához. Majd a piskótakorongokról lehúztam a papírt, majd az elsőt tortatálra raktam. Megkentem krémmel, kiraktam eper és áfonyaszemekkel majd beborítottam a krémmel. Rátettem a következő lapot, ugyanúgy eljárva vele mint az elsőnél. Ezután a harmadik lapot helyeztem a torta tetejére, és a maradék krémmel bevontam az oldalát és a tetejét. A torta oldalát piskótakorongokkal kiraktam. Betettem a hűtőbe egy órára, majd folytattam a díszítést. A csokis tasakot forróvízbe állítottam, majd amikor folyékonnyá vált, a torta szélére csurgattam úgy, hogy lefolyjon az oldalára is. Tetejét eper és áfonyaszemekkel kiraktam, mentalevelekkel díszítettem.
Ő Tina, az ünnepelt! Boldog születésnapot Kincsem!
Ő Tina, az ünnepelt! Boldog születésnapot Kincsem!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése