Ismét egy kenyér! Terikét azt hiszem nem kell bemutatnom senkinek...... Meseszép kenyereket és kalácsokat süt, érdemes benézni az oldalára! Ma az Ő receptje alapján sütöttem ezt a 2,10 kilós csöppséget, csupán annyit változtattam a tuti jó kenyér összetevőin, hogy tettem bele tönkölylisztet, illetve zabpelyhet.
Előző délután indítottam a folyamatot a kovász elkészítésével:
- 250 ml víz
- 250 gramm liszt
- 40 gramm élesztő
- 1 ek. olaj
A hozzávalókat alaposan összekevertem, kb. nokedli keménységű tésztát kaptam, majd letakartam folpackkal és az asztalon hagytam.
Másnap reggel egy tálba tettem:
- 800 gramm BL55-ös lisztet
- 200 gramm tönkölylisztet
- 2 ek. zabpelyhet
- kb. 510 ml vizet (nekem kicsit több kellett a tönköly miatt)
- 6 kk. só csapósan
- 1 ek. porcukor
- 2 ek. olvasztott vaj
- + az előző esti összes kovász
Alaposan kidagasztottam a tésztát, szép fényes rugalmas és hólyagos lett, majd hagytam pihenni.
Ilyen lett 30 perc elteltével:
Ilyen lett 30 perc elteltével:
Ezután óvatosan átgyúrtam és ismét pihenés következett:
Hagytam duplájára kelni:
Mikor ilyen szép nagyra kelt kiborítottam, kinyomkodtam belőle a levegőt, megformáztam és a sütőpapírral bélelt jénaiba tettem. Kb. 30 perc elteltével mintáztam, majd 10 perc múlva, a jénai tetejét is alaposan bespriccelve vízzel, betettem a 230 fokos sütőbe. 8 literes a jénaim, de 15 perc elteltével le kellett vegyem róla a tetejét, mert beledagadt.... :) Innentől tető nélkül sütöttem tovább kb. 30 perc sütés következett. Én úgy szeretem a kenyeret ha szép piros.... ha valaki világosabban szereti, nem kell ennyi ideig sütni, de ez sütőfüggő, ki kell tapasztalni! Megkopogtattam a kenyér alját, szép kongó hangot adott, úgyhogy mehetett hűlni. Szinte azonnal elkezdett pattogni..... Én sütés után már nem spricceltem le, de kinek így kinek úgy válik be..... :)
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése